«ТЦК»   

КаТе - коли доцільно проводити таке обстеження

Цікаво, чи замислюються ті, хто при втраті нюху і температурі 37,5, на третій день хвороби рекомендують виконати КТ ОГК, яку дозу опромінення отримує пацієнт і чи завжди це виправдано без наявності чітких показів до цього дослідження?

На це звернув увагу на своїй сторінці у Facebook директор центру сучасної педіатрії «Evidence» Сергій Макаров.

Невелика арифметика:
При цифровій рентгенографії органів грудної клітки пацієнт отримує приблизно 0,02 мЗв (мілізіверт), а при виконанні КТ ОГК - приблизно 7 мЗв (залежить від апаратури і режиму дослідження).
Отож, 7/0,02=350.
Отож, під час виконання КТ ОГК пацієнт отримує стільки ж іонізуючого випромінювання («радіації»), як при виконанні 350 знімків легень поспіль.
А якщо треба буде (вже дійсно таки треба) зробити контрольне дослідження - то це вже 700 знімків.
Експерти прогнозують, що через певний час ми можемо спостерігати помітне зростання онкологічної захворюваності через безконтрольне і часто абсолютно невиправдане виконання комп’ютерної томографії без достатніх на то показів.
В медицині рішення завжди приймаються шляхом співставлення очікуваної користі від медичного втручання та потенційного ризику. І якщо вже спадає комусь на думку виконати комп’ютерну томографію легень - то очікувана користь має суттєво переважати шкоду та ризики, пов’язані із цим дослідженням. І це точно не втрата нюху, чи третій день температури 37,5, чи позитивний тест на коронавірус при цілком задовільному самопочутті.
Крім того, лікарі мають розуміти, що є сенс виконувати дослідження лише в тому випадку, якщо його результат бодай якось впливатиме на подальшу тактику.
Наприклад.
Ми вже знаємо, що в дуже багатьох пацієнтів навіть із легким ковідом на КТ можуть виявлятися характерні інфільтрати по типу «матового скла», при цьому пацієнт може себе добре почувати, мати цілком сприятливий перебіг і швидко одужувати без якихось особливих втручань (суто на симптоматичній терапії).
При прийнятті рішень призначати/не призначати антибіотик, давати/не давати кисень, класти/чи не класти в лікарню і т.д. лікарі мають орієнтуватися в першу чергу на загальний стан, наявність задишки, показники сатурації гемоглобіну киснем, температуру тіла, показники гемодинаміки, результати певних аналізів тощо. А КТ потрібна здебільшого для контролю стану госпіталізованих пацієнтів та для диференційної діагностики (бо ж ТЕЛА, онкологія, туберкульоз та ін. нікуди в часи коронавірусу не зникли). Але ж на томографію неможливо потрапити через кількатижневі черги, які, певно, на 80% складаються ось з таких пацієнтів без належних показів.
Тож робіть КТ тоді, коли для цього дійсно є вагомі підстави, і не забувайте про триста п’ятдесят «папужок», які людина отримає бонусом при такому цінному, важливому, інформативному, але зовсім не іграшковому дослідженні.

25-10-2020
Повернутися назад



Архів: 1992-2010| 2010-2012| 2013| 2014| 2015| 2016| 2017| 2018| 2019| 20| 21| 22| 23|
ІНФОБЛОК
ТЦК-ІНФОРМ Телевізійний Центр Ковель ТЦК 1992-2010 Пам'ятники Ковель Автономера Штори «Ламіновані підлоги», «Тепла підлога» Корм та інші товари для тварин Bitrud - Робота за кордоном вікна двері Гаражні ворота у Ковелі Гаражні ворота Послуги екскаватором САТ, KOMATSU Бетон всіх марок з доставкою Компанія «Ваша безпека» Оренда спецтехніки  ремонт котлів та колонок VIKNAROFF Ортопедичні матраци Перетяжка меблів Буріння свердловин на воду ЗООмагазин ВІКОНДА Склопласт «СантехБУД» FoxArt. Натяжні стелі Ковель. AvtoROMA - обслуговування вантажних автомобілів Натяжні стелі Магазин «БудМаркет» Натяжні потолки. Ковель Кондиціонери, вентиляція, опалення Ринви та комплектуючі Грунт на вимостку Віндор «БудХауз - будматеріали» Служба за контрактом
counter