«ТЦК»   

Бути чи ні меморіальному комплексу у Ковелі?

 Створити тимчасову контрольну депутатську комісію Волинської обласної ради з метою вивчення та забезпечення створення меморіального комплексу на місці розстрілу та поховань близько 20 тисяч ковельчан та військовополонених просять депутати обласної ради Олександр  Омельчук, Людмила Тимощук  та Володимир Кучер. Про це йдеться у колективному запиті депутатів, підтриманому більшістю, - пише сайт Волинської обласної ради. 
 На рішення обласної ради відреагували в ОДА.
 "Питання щодо облаштування території нововиявленого поховання в с.Вербка Дубівської ОТГ Ковельського району слухалося на засіданні обласної комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій 18 квітня 2017 року за участі секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв воєн та політичних репресій С. Шеремети.
  На засіданні виступали: заступник Дубівського сільського голови Безека П.В., завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Вашета М.П., керівник пошукового загону «Відродження» Дорофєєнко В.С., краєзнавці Годлевський С.С. та Гулько Г.Я., виконавчий директор Релігійної громади прогресивного іудаїзму Швардовський С.О., головний спеціаліст з регіональних питань у Волинській області Українського інституту національної пам’яті Бондарук Л.В.
  Було прийнято рішення територію, де знайдено людські останки взяти під охорону (надіслано листи: начальнику ГУНП України у Волинській області Шпизі П.П. від 18.04.2017 № 2354/54/2-17 про надання допомоги Дубівській ОТГ у забезпеченні охорони території, де знайдене місце невідомих поховань, та правопорядку на період вивчення та обстеження поховань; голові Ковельської райдержадміністрацїї Козаку В.Т. від 18.04.2017 № 2353/44/2-17 про надання допомоги ОТГ у забезпеченні охорони її територій).
Секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв воєн та політичних репресій С.Шеремета, працівники управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації, працівники Ковельської райдержадміністрації обстежили місце поховання.
За ініціативи Релігійної громади прогресивного іудаїзму та їхнім коштом кар’єр було засипано.
Станом на червень 2018 року дослідники не дійшли до одностайної думки чиє це місце поховання:
1)    місце загибелі польських легіонерів періоду Першої світової війни;
2)    місце загибелі радянських воїнів під час бою у Другій світовій війні (оскільки дана місцевість - це стратегічна висота з якої зручно було вести бій та захищати позиції);
3) місце поховання розстріляних в’язнів концтабору «Шталаг-301» (військовополонені та євреї).
  Необхідно зважити на те, що не визначені межі поховання.
  Також слід враховувати той факт, що через дорогу від кар’єру, де знайдені людські останки розміщується: 1) польське кладовище; 2) військове австрійське кладовище часів Першої світової війни (зруйноване чорнокопателями); 3) дещо далі - діюче кладовище села Вербка.
  Окрім того, звертаю Вашу увагу на те, що в управлінні культури облдержадміністрації у 2018 році не зареєстровано жодного дозволу на проведення археологічних розвідок, розкопок, а також досліджень решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою на території Волинської області виданих Міністерством культури України.
  Тому, перш за все необхідно провести ґрунтовні масштабні дослідження, із залученням кваліфікованих фахівців. Наразі усі необхідні дозволи для проведення таких робіт має комунальне підприємство Львівської обласної ради «Доля». За результатами досліджень визначитись чи буде здійснений акт ексгумації та перезахоронення або ж утворення меморіального комплексу без підняття людських останків", - йдеться у відповіді на депутатський запит за підписом голови ОДА Олександра Савченка.
  Питання розглянула і постійна комісія обласної ради з питань інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.
  Позицію ОДА озвучила начальник управління з питань внутрішньої політики  Ольга Чубара.
  Вона запропонувала внести зміни до  Регіональної програми увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій на 2016–2020 рокии та передбачити у ній заходи  проведення пошукових робіт. Депутати підтримали цю пропозицію.

05-09-2018
Повернутися назад



Архів: 1992-2010| 2010-2012| 2013| 2014| 2015| 2016| 2017| 2018| 2019| 20| 21| 22| 23|
ІНФОБЛОК
ТЦК-ІНФОРМ Телевізійний Центр Ковель ТЦК 1992-2010 Хімчистка Пам'ятники Ковель Автономера Штори «Ламіновані підлоги», «Тепла підлога» Корм та інші товари для тварин Bitrud - Робота за кордоном вікна двері Гаражні ворота у Ковелі Гаражні ворота Послуги екскаватором САТ, KOMATSU Бетон всіх марок з доставкою Компанія «Ваша безпека» Оренда спецтехніки  ремонт котлів та колонок VIKNAROFF Ортопедичні матраци Перетяжка меблів Буріння свердловин на воду ЗООмагазин ВІКОНДА Склопласт «СантехБУД» FoxArt. Натяжні стелі Ковель. AvtoROMA - обслуговування вантажних автомобілів Натяжні стелі Магазин «БудМаркет» Натяжні потолки. Ковель Кондиціонери, вентиляція, опалення Ринви та комплектуючі Грунт на вимостку Віндор «БудХауз - будматеріали» Служба за контрактом
counter