«ТЦК»   

Ковель-Ягодин - "доржній недобуд" десятиріччя

 Волиняни та й жителі інших регіонів, які їздять до Польщі, уже звикли, що дорога до митного пункту пропуску «Ягодин» – як своєрідна смуга перешкод. На 62-х кілометрах від Ковеля кілька разів потрібно переїжджати то на ліву, то на праву частину дороги. Автодорога державного значення, яка ще вісім років тому мала перетворитися у високоякісну трасу із чотирма смугами руху в обидва боки, досі не добудована. З року в рік чиновники говорять про інвестиції і добудову автотраси. Нині ж завершити реконструкцію планують за чотири наступних роки.


 
Як повідомили Центру журналістських розслідувань «Сила правди» на завершення реконструкції потрібно ще понад мільярд гривень.
 
Дорога Київ-Ковель-Ягодин збудована у 70-х роках минулого століття і до кінця 90-х мала переважно цементно-бетонне покриття. Це – найкоротший шлях від Києва до кордону з Польщею. Загалом – майже 506 кілометрів, з яких 155 кілометрів – у Волинській області.
 
Дорогу почали реконструювати у 90-х. Реконструкцію ділянки Ковель-Ягодин проводили з 1998-го до 2010 року. За цей час із 62-х кілометрового відрізка траси від Ковеля до «Ягодина» на двох ділянках протяжністю 25 кілометрів реконструкцію завершили і влаштували чотири смуги руху: близько двох кілометрів неподалік Ковеля та 23 кілометри від села Машів до «Ягодина». На це тоді пішло 301,7 мільйона гривень.
 
Натомість на решті 37 кілометрах досі лише дві смуги руху та й ті без верхнього шару покриття. На двох ділянках протяжністю 7,4 кілометра дорога вже й розширена до чотирьох смуг, в деяких місцях покладений перший шар асфальту, однак рух на них протягом семи років так і не відкрили. Тож вкладений асфальт вже починає руйнуватися та заростати зеленню.


 
До проведення футбольного чемпіонату Євро-2012 дорогу так і не встигли реконструювати. Провели поточний ремонт, реконструкцію згорнули. Як повідомили у Службі автомобільних доріг у Волинській області та Державному агентстві автодоріг (Укравтодорі), з 2012 року коштів на реконструкцію і ремонт дороги не виділялися.
 
Разом з тим, цього року завершення реконструкції дороги Ковель-Ягодин внесли до Державної цільової програми розвитку автомобільних доріг державного значення на 2018-2022 роки, яку затвердив Кабмін навесні. 37 кілометрів дороги протягом 2019-2022 років планують реконструювати за 1,09 мільярда гривень. За програмою це має відбуватися так:
 
У цій же програмі передбачено й капітальний ремонт тих 23 кілометрів дороги, які реконструйовані до 2010 року (поблизу Ковеля та на під’їзді до «Ягодина»). На це передбачається 432,69 мільйона гривень.
 
У Службі автомобільних доріг у Волинській області визнають, що ситуація із переїздами то з лівої на праву частину дороги, то навпаки завдає незручностей та створює аварійну ситуацію. Тож волинські посадовці навесні надали в Укравтодор пріоритетні інвестиційні проекти, серед яких і завершення реконструкції дороги Ковель-Ягодин для створення національної транспортної стратегії на період до 2030 року.
 
Юрій ГОРБАЧ
 
Матеріал виготовлено Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту підтриманого National Endowment for Democracy
 

02-11-2018
Повернутися назад



Архів: 1992-2010| 2010-2012| 2013| 2014| 2015| 2016| 2017| 2018| 2019| 20| 21| 22| 23|
ІНФОБЛОК
ТЦК-ІНФОРМ Телевізійний Центр Ковель ТЦК 1992-2010 Пам'ятники Ковель Автономера Штори «Ламіновані підлоги», «Тепла підлога» Корм та інші товари для тварин Bitrud - Робота за кордоном вікна двері Гаражні ворота у Ковелі Гаражні ворота Послуги екскаватором САТ, KOMATSU Бетон всіх марок з доставкою Компанія «Ваша безпека» Оренда спецтехніки  ремонт котлів та колонок VIKNAROFF Ортопедичні матраци Перетяжка меблів Буріння свердловин на воду ЗООмагазин ВІКОНДА Склопласт «СантехБУД» FoxArt. Натяжні стелі Ковель. AvtoROMA - обслуговування вантажних автомобілів Натяжні стелі Магазин «БудМаркет» Натяжні потолки. Ковель Кондиціонери, вентиляція, опалення Ринви та комплектуючі Грунт на вимостку Віндор «БудХауз - будматеріали» Служба за контрактом
counter