«ТЦК»   

Реформа спрощеної системи оподаткування

   Гість чату на «ВН» - виконувач обов'язків начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПА у Волинській області Людмила Арендарчук. Тема розмови - «Реформа спрощеної системи оподаткування: особливості та новації».

   Дипломат: Н... ця показуха???? Чому не розповідаєте спочатку своїм підлеглим, що і як говорити підприємцям, а рветесь на цей чат????


   Роз'яснення норм податкового законодавства - одне із пріоритетних завдань податкової служби. Зважаючи на виняткову актуальність тем щодо особливостей реформованої, спрощеної системи оподаткування, ми звернулися з пропозицію до Інтернет-видання "ВН" поспілкуватися з підприємцями-спрощенцями через інтернет-простір "віч-на-віч". Видання підтримало нашу пропозицію. До речі, такі чати у "ВН" ми проводимо не вперше. І за це щиро дякуємо "ВН".

   Зважаючи на можливості інформаціних технологій, наші роз'яснення через чат і позицію податкової служби мають можливість прочитати і підприємці, і працівники, і податкові інспектори, які безпосередньо працюють з платниками податків. Своїх підлеглих ми активно інформуємо на економічних навчаннях та семінарах.

   Податківець: Підскажіть, коли потрібно подати заяву для переходу на спрощену систему з 1 січня наступного року?


   Cуб'єкти господарювання, які були платниками єдиного податку відповідно до указу Президента, а також фізичні особи-підприємці, які були платниками інших податків і зборів, встановлених Податковим кодексом України, та прийняли рішення з 1 січня 2012 року перейти на спрощену систему оподаткування, подають відповідну заяву не пізніше 25 січня 2012 року.

Для визначення обсягу доходу, що дає право на застосування спрощеної системи оподаткування у 2012 році суб'єктами господарювання, які не були платниками єдиного чи фіксованого податку, дохід від провадження господарської діяльності, одержаний у 2011 році, перераховується з урахуванням норм статті 292 Податкового кодексу України .

   Анатолій: Чому третина зарплати йде на різного роду внески? Якби ці внески були б меншими, тоді й тіньових зарплат було б менше і люди більше грошей отримували, які є на що потратити. Подивіться на ціни в магазинах

   З заробітної плати до бюджету вираховується 15 або 17% відповідно до шкали.

   Yura_MIG: За яких умов фізичні особи мають право на застосування спрощеної системи оподаткування?

   Право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для першої, другої та третьої групи платників єдиного податку. При цьому якщо протягом календарного року платники першої і другої груп використали право на застосування іншої ставки єдиного податку у зв'язку з перевищенням обсягу доходу, встановленого для відповідної групи, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році такі платники мають за умови неперевищення ними протягом календарного року обсягу доходу, встановленого пп. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

   BiznesLedi Як ви вважаєте, варто, дати людям більше пільг і менші зарплати чи більші зарплати, але менші пільги

   Я вважаю, що краще дати більшу зарплату, все-таки. Пільги всім не даси, бо категорія пільговиків визначена законом.

   Мирослав Ватащук: За якою формою потрібно подавати заяву на єдиний податок?

Форма заяви на сьогоднішній час розробляється Міністерством фінансів.

   Exellent: ПОдаткова служба "і апасна, і трудна"?

Буває по-всякому. Буває і "трудно", буває і "опасно".

   Gorod32:Чи потрібно враховувати при розрахунку загальної кількості осіб найманих працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами?

При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку - фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

   Анатолій: Чи буде запроваджено для підприємців єдиний соціальний внесок? На мою думку, це набагато ефективніше, ніж сплачувати внески до Пенсійного фонду та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування

Це питання належить до компетенції Верховної Ради України, повноваженням якої є ухвалення відповідого закону.

   AVATAR: А яка середня зарплата в ДПІ?

У звичайних працівників ДПІ оклади невисокі. Наприклад, середній оклад головного податкового інспектора - 1100 гривень.

   Cherry_X-Factor: Що є доходом фізичної особи платника єдиного податку?


Доходом фізичної особи (підприємця-платника єдиного податку) є дохід, отриманий протягом податкового періоду в грошовій формі ( наиприклад, готівковій чи безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній Податковим кодексом.

При цьому до доходу не включаються отримані пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, а також страхові виплати і відшкодування. Слід додати, що також не включаються доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Але до суми доходу за звітний період включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

   Exellent: А як податкова виявляє приховані джерела доходів фізичних осіб?

Минулого тижня у газеті "Віче-інформ" вийшов друком матеріал на цю тему. Волинян з цього питання детально інфоромував начальник відділу контрольно-перевірочної роботи Ігор Пак. Він розповів, що у податкової достатньо інформаційних ресурсів щоб своєчасно виявляти тих, хто ухиляється від сплати податків.

   GOVERLA: Які ставки єдиного податку для першої, другої та третьої груп?

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року, та у відсотках до доходу (відсоткові ставки). Передбачено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду цієї діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку – 1-10% розміру мінімальної заробітної плати

2) для другої групи платників єдиного податку – 2-20% розміру мінімальної заробітної плати.

Відсоткова ставка єдиного податку для третьої групи платників єдиного податку встановлюється у розмірі: 3% доходу - у разі сплати ПДВ; 5% доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

А ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої, другої і третьої груп у розмірі 15%:

1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного Податковим кодексом;

2) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;

3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу 14 Податкового кодексу;

4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

BiznesLedi Як влаштуватися на роботу в податковій?

Насамперед потрібно мати базову освіту - економічну чи юридичну. Згодом пройти конкурсний відбір.

   Yura_MIG: Скажіть будь ласка на який термін видається свідоцтво платника єдиного податку з 2012 року?

Податковий кодекс передбачає, що свідоцтво платника єдиного податку видається безстроково виключно суб'єкту господарювання або уповноваженій ним особі та не може передаватися для провадження господарської діяльності іншим особам.

   Дипломат: А чи тяжка робота податкового інспектора і чи велике у них навантаження??

Робота податкового інспектора в першу чергу - відповідальна. А навантаження - досить високе.

   Gorod32: Що таке податковий кредит?

Податковий кредит – сума, на яку платник податку на додану вартість має право зменшити податкове зобов’язання звітного податкового періоду, визначена згідно з розділом 5 Податкового кодексу.

   Vira: До якого часу будуть дійсні старі свідоцтва про сплату єдиного податку і патенти про сплату фіксованого податку на 2011 рік?

Ці свідоцтва і патенти є дійсними до отримання нового свідоцтва, виданого за новими правилами, але не пізніше ніж до 1 червня 2012 року.

Але треба буде подати відповідну заяву щодо вибору спрощеної системи до податкової не пізніше 25 січня 2012 року.

   Cherry_X-Factor Підприємство своїм працівникам виплачує аванс і заробітну плату? Чи обов'язково перераховувати податок з виплаченого авансу?

Згідно зі статтею 168.1.2 Податкового кодексу, податок перераховується до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документу на перерахування податку на доходи до бюджету.

 ВН

 


09-12-2011
Повернутися назад



Архів: 1992-2010| 2010-2012| 2013| 2014| 2015| 2016| 2017| 2018| 2019| 20| 21| 22| 23|
ІНФОБЛОК
ТЦК-ІНФОРМ Телевізійний Центр Ковель ТЦК 1992-2010 Хімчистка Пам'ятники Ковель Автономера Штори «Ламіновані підлоги», «Тепла підлога» Корм та інші товари для тварин Bitrud - Робота за кордоном вікна двері Гаражні ворота у Ковелі Гаражні ворота Послуги екскаватором САТ, KOMATSU Бетон всіх марок з доставкою Компанія «Ваша безпека» Оренда спецтехніки  ремонт котлів та колонок VIKNAROFF Ортопедичні матраци Перетяжка меблів Буріння свердловин на воду ЗООмагазин ВІКОНДА Склопласт «СантехБУД» FoxArt. Натяжні стелі Ковель. AvtoROMA - обслуговування вантажних автомобілів Натяжні стелі Магазин «БудМаркет» Натяжні потолки. Ковель Кондиціонери, вентиляція, опалення Ринви та комплектуючі Грунт на вимостку Віндор «БудХауз - будматеріали» Служба за контрактом
counter